Een beetje geschiedenis

 

De SIM

De visvijvers zijn gelegen op het domein van de Strafinrichting. Het zijn oude kleiputten die wijzen naar een verleden van steenbakkerij en landloperij. Naast de steenbakkerij zien we hier en daar nog stille getuigen van deze industriele activiteit. Vroeger kon enkel het gevangenispersoneel en hun directe aanverwanten een vergunning bekomen om op deze prachtige putten te vissen. Later werd er door de bewakers een vissersclub"De SIM" opgericht (SIM staat voor Strafinrichting Merksplas). Uiteindelijk kon ook het publiek buiten het gevangeniswezen een visvergunning bekomen. Vissersclub SIM beheert de visputten en staat ook in voor de vergunningen. Zij heeft een onderkomen gevonden in de gebouwen op een honderdtal meters afstand van de vijvers. Dankzij de leden en sympathisanten heeft dit gebouw een metamorfose ondergaan om trots op te zijn. Het groot betonnen plein tussen het lokaal en de vijvers doet dienst als parking. Rond de wedstrijdvijver werden 43 visplaatsen gebouwd en hier en daar zijn zitbanken geplaatst waar men kan genieten van de omgeving. De vijver is ongeveer 2,5m diep er wordt vooral brasem gevangen, maar lauw, bliek, voorn, karper en katvis durven ook wel eens op het aas afkomen.

Naast de wedstrijdput hebben we de karpervijver, de naam verraadt reeds welke vissen men hier tracht te verschalken. Vele karpervissers hebben hier al enkele mooie exemplaren aan de haak kunnen slagen, een foto van gemaakt, de maten en het gewicht genoteerd, en nadien zorgvuldig teruggezet. Diepste punt van de vijver is ongeveer 4 meter. Sommige delen van de oevers zijn loodrecht naar beneden, het zijn de getuigen van de vroegere kleiontginningen, hier is voorzichtigheid geboden.

Achter de wedstrijdput ligt nog een vijver, hier wordt minder gevist. Maar is prachtig gelegen, midden in de natuur.

Vissersclub SIM is gelegen te Merksplas op het domein van de Strafinrichting. Te bereiken als u van Merksplas naar Rijkevorsel rijdt, rechts Gentse Wijk inrijden, helemaal op het einde ziet u de vijvers van de vissersclub.

Sinds maart 2015 is Vissersclub een VZW geworden met maatschappelijke zetel in Nijverheidsstraat 6 te Merksplas.